Glooiende velden, mystieke bossen, ofwel: terug naar de natuur. Gelukkig kan dat nog steeds ook in ons eigen land, en de Achterhoek leent zich daar uitstekend voor. In Lochem bijvoorbeeld kun je op drie plekken, floep, het bos in, en als wandelliefhebber kan ik daar dus echt mijn hart ophalen. Bovendien waren er veel oude legendes rond in de streek, iets waar ik gek op ben. Witte wieven heb ik niet gezien, maar juist die verhalen van vroeger geven de Achterhoek boven alles een nostalgische charme.
Na de Lochemse Bergroute gelopen te hebben (inclusief een paar kilometer extra door het missen van een paaltje…) probeer ik in Ruurlo eerst de Zevensprong te vinden. De Zevensprong was in de jaren 80 een populaire kindertv-serie, gemaakt naar het bekende boek van Tonke Dragt. Leraar Frans van der Steg verzint verhalen voor de kinderen van zijn klas, maar komt op een dag in één van zijn zelf verzonnen avonturen terecht. Raadsels uit het verleden, geheimzinnige karakters en een onheilspellende vijand duiken op. Het is een fantastisch geconstrueerd verhaal, dat ik in eerste instantie zo spannend vond als 8-jarige dat ik de serie niet af heb durven kijken (gelukkig kon ik de herhaling wel aan!). De serie heeft op mij een onuitwisbare indruk gemaakt. Ik vind het een schoolvoorbeeld van hoe je een spannend verhaal voor kinderen schrijft. En hoewel de serie nu een beetje traag is, kun je ‘m nog prima zien (tip: kijk ‘m gratis op Youtube). De kracht van een goed verhaal is onder meer dat het tijdloos is.

‘Heb je wel gehoord van…’
Het bezoeken van de Zevensprong staat al lang op mijn verlanglijstje. Gelukkig heb ik me goed voorbereid, en kom ik na een minuutje of tien wandelen bij de beroemde kruising van wegen aan. Die is niet te herkennen, maar dat had ik (gelukkig) verwacht. Voor de serie is er destijds een zesde weg aangelegd en veel extra beplanting aangebracht. Toch is het magisch om er even te zijn, je verwacht elk moment dat koetsier Jan Toereloer om de hoek komt stormen met zijn woeste paarden…
Als ik even later Kasteel Ruurlo bezoek (het Trappenhuis uit het verhaal) voel ik me ook weer helemaal een kind van acht. Ook dit is niet goed te herkennen, speciaal voor de serie werden er vele extra trappen neergezet. Maar het is een geweldig, statig gebouw, dat sowieso tot de verbeelding spreekt. Zou hier ‘Gr. Gr.’ zijn aristocratische hoofd om de deur kunnen steken? Heden ten dage zijn er in het museum (want dat is het kasteel ook, een vestiging van MORE) schilderijen van kunstenaar Willink te bekijken. Van de enthousiaste museummedewerkers hoor ik dat er nog regelmatig fans komen van De Zevensprong. Het boek is ook te koop in de museumwinkel. Het verhaal wordt dus nog steeds in ere gehouden!
Kasteel na kasteel
Tijdens mijn bezoek aan de Achterhoek bezoek ik ook Hanzestad Zutphen, waar ik via een historische stadswandeling (tip: ga even langs bij de VVV als je er bent) allerlei onverwachte, interessante plekjes ontdek en een overvloed aan historie. Wat is er vaak gevochten om deze strategisch prettig gelegen plaats aan de IJssel! Naast boeiende geschiedenisverhalen is Zutphen ook een unieke winkelstad. Het lijkt wel of de detailhandel zichzelf hier heeft overtroffen, en ik bewonder de creatievelingen die hun dromen voor een eigen winkeltje hier zo mooi hebben vormgegeven. In de Boekerij bijvoorbeeld had ik zo een hele dag kunnen vertoeven…

Upstairs, Downstairs
Tijdens mijn kleine vakantieweekje wandel ik veel en naast natuur kom ik ook vaak elegante kasteeltjes en huizen tegen. Ook die ademen weer allerlei verhalen en legendes. Zoals Huis Verwolde in Laren. Daar wordt het verhaal verteld van de baron, zijn vrouw en hun personeel. Je moet gelijk aan Downton Abbey denken, al lijkt de relatie tussen adel en degenen die bedienen hier toch iets afstandelijker. Desalniettemin stap je helemaal terug in de tijd, in het jaar 1927 om precies te zijn. In de keuken hoor je bij wijze van spreken het gemoedelijke geklets van de bedienden tijdens koffietijd, als er even een moment van gezelligheid is na al dat harde werken. Er wordt gezongen, er wordt voorgelezen. Het personeel kent haar eigen stress, want hoe werken al die nieuwe elektrische apparaten eigenlijk? En zullen die ze niet ontslaan van hun werk? Huis Verwolde mag van mij een prijs krijgen voor het beeldend en aansprekend maken van een stukje geschiedenis. Je ziet het allemaal zo voor je.
Na die heerlijke dagen vol genieten valt het me eerlijk gezegd weer tegen om thuis te zijn, waar het leven van alledag je gelijk weer opslokt. Maar met al die opgedane inspiratie kan ik er wel weer een tijdje tegenaan. En gelukkig heb ik weer veel nieuwe herinneringen om te koesteren…
Tips voor wandelroutes:
– 1: Lochemse Bergroute, circa 9 kilometer, start in Barchem bij Boetiek Hotel Bon Aparte (Lochemseweg 37 ). De route is gemarkeerd: volg de paarse voetstapjes. In het hotel kun je een gratis kaartje halen.
– 2: Historische stadswandeling in Zutphen, bij de VVV aan de Houtmarkt 75 kun je een routebeschrijving halen voor een paar euro. De start is ook daar, het duurt circa 1,5 uur.
– 3: Drie Kastelenroute, Vorden, start bij de VVV aan de Dorpsstraat 12. Een routebeschrijving voor enkele euro’s haal je ook daar. De wandeling is ongeveer 11 kilometer lang.