Filmtips uit de jaren 80

In deze tijden waarin we veel thuis zijn, weet je soms niet meer wat je moet kijken qua series of films. Klassiekers zijn echter altijd wel het proberen waard. In mijn woonkamer prijkt een grote witte mand met films die ik zo goed vond, dat ik ze heb ingeslagen op dvd. Ware lievelingsfilms. Soms schuif ik er één in, en ben ik weer helemaal terug in de tijd. Met een dekentje en een kop warme choco is dat altijd weer genieten! Hierbij een paar tips uit de jaren 80.

* Tip 1: Terms of Endearment
Als je wilt lachen om de kleding en haarstijl uit de eighties ben je met deze film regelrecht aan het goede adres. Maar ach, dat is bijzaak. Deze film is zoveel meer. In de eerste plaats speelt één van mijn heldinnen, Shirley MacLaine, een hoofdrol. Ze won er zelfs een Oscar mee. Centraal staat de relatie tussen de krachtige, eigenzinnige moeder Aurora (Shirley) en haar vrijgevochten dochter Emma, gespeeld door Debra Winger. De twee hebben een innige, maar ook complexe relatie.

Foto: Paramount Pictures.

Aantrekkelijke buurman
Emma trouwt met een ietwat slappe man, totaal tegen de zin van haar moeder in. Intussen krijgt Aurora, die na de dood van haar man niet echt meer een relatie heeft gehad, een genadeloos oogje op haar nieuwe buurman. Deze ex-astronaut wordt briljant gespeeld door Jack Nicholson. Hij houdt wel van de vrouwtjes, maar dan moeten ze wel een stuk jonger zijn dan hij. Aurora vindt dat walgelijk, maar wordt tegen wil en dank toch door zijn charme ingepakt. Zou het uiteindelijk toch iets worden tussen die twee?

De film was ontzettend vernieuwend in die tijd. Dat komt vooral door de bijzondere wijze waarop komedie met tragiek wordt gecombineerd. Het lot hakt er op een gegeven moment behoorlijk in, wat (ondanks dat het ook een grappige film is) respectvol en menselijk wordt neergezet. Verder is het acteerwerk werkelijk subliem. Wat er verder gebeurt, ga ik niet vertellen, dat zou zonde zijn. Maar hou je tissues alvast maar bij de hand, zou ik zeggen!

Foto: Paramount Pictures.

* Tip 2: An Officer and a Gentleman
Dit is voor de meeste mensen geen onbekende. Het is één van de eerste films waarin Richard Gere de hoofdrol speelt. Hij is Zack Mayo, een jongeman die een moeilijke jeugd heeft gehad en desondanks een grote droom heeft: piloot worden bij de marine! Hij krijgt het voor elkaar om zich te plaatsen voor deze strenge opleiding, maar krijgt ook op sociaal vlak de nodige uitdagingen voor zijn kiezen. Zal hij bijvoorbeeld ooit een echte relatie met een vrouw aan durven gaan? Zijn liefje (ook weer Debra Winger) staat te springen, maar zal hij voor haar kunnen kiezen?

Indrukwekkende scènes
Er zijn een paar scènes die je werkelijk bij de strot grijpen. Bijvoorbeeld de scène waarin de drilsergeant van de marine Zack op een gegeven moment mentaal weet te breken. Ik kan dat niet zien zonder kippenvel, hoe vaak ik het ook gezien heb. Maar ook het einde is iconisch. Als je niet romantisch bent, ga je misschien juist over je nek. Maar ik vind het prachtig. Gere heeft laten weten dat die scène eerst totaal niet werkte en haaks stond op het rauwe karakter van de film. Uiteindelijk wist het vertragen en aanpassen van de muziek die scène wel kloppend en pakkend te maken. Vind ik leuk om te weten, dat muziek in een film iets kan maken of breken!

Foto: Universal Pictures.


* Tip 3: Out of Africa

Tja, wat moet ik hierover zeggen. Klassieker. Zeven Oscars. Robert Redford en Meryl Streep. Alles klopt aan die film. Het (waargebeurde) verhaal gaat over de Deense schrijfster en barones Karen Blixen, die in 1914 een koffieplantage begint in Kenia. Een totaal andere wereld, dat Afrika: ongerept, woest, mysterieus. Dat wordt ook meesterlijk weergegeven, je verkeert echt in een andere wereld! Vanaf het moment dat Karen in dat vreemde land arriveert, is haar leven één groot gevecht. Haar kersverse echtgenoot gaat lekker zijn eigen gang, terwijl zij probeert een succes te maken van de plantage. Gelukkig krijgt ze nieuwe vrienden, waaronder de avonturier Redford. Met hem krijgt ze een spannende verhouding, maar verschillen ze eigenlijk niet veel te veel van elkaar?

Schitterende natuur
Ik zei het al: alles klopt aan deze film (hoewel historisch gezien het verhaal voor het doek natuurlijk wel geromantiseerd is). De muziek bijvoorbeeld. Ik genoot als tiener al intens van de soundtrack. Maar ook de manier waarop het landschap wordt weergeven, is weergaloos. De natuur van Afrika wordt eigenlijk een karakter in de film. Er wordt super geacteerd, en uiteindelijk gaat het ook over de vraag: wat is liefde? Wat is belangrijker: je vrijheid of verbinding met de ander?

Tot zover een paar tips, later misschien meer. Met een beetje geluk kun je deze films op dvd (tweedehands) op de kop tikken via bv. Bol.com. Maar ook de bibliotheek heeft een grote verzameling ‘oude’ films die je gewoon kunt lenen. Doen!

schatgraven

Marianne van de Polder

Marianne is journalist en tekstschrijver. Het liefst maakt ze menselijke verhalen met een kloppend hart.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *