Toegeven: ik zit nog helemaal in de sferen van Games of Thrones! Inmiddels ben ik voor de tweede keer aan het kijken. Ergens een stuk relaxter, want je weet natuurlijk al wat er gaat gebeuren (en dat is in dit geval echt beter voor je hart!). Ik kijk nog een keer omdat ik het verhaal beter wil analyseren, maar ook om nog eens te genieten van de meest onwaarschijnlijke liefdesaffaire die ik ooit in een tv-serie of film heb gezien…
Inmiddels ben ik er wel achter dat het verslavende karakter van GOT te maken heeft met de vele bizarre plotwendingen die erin zitten. Vaak blijf je na een aflevering in pure verbijstering achter, dat begint al gelijk bij de eerste. De schok van de wending brengt een gevoel van sensatie teweeg, en daardoor wil je meer en meer. Ergens wil je jezelf geruststellen, zo van: nee, dat kan toch niet, dat moet toch anders in elkaar zitten, ik wil weten hoe het zit! En zo blijf je aan de buis gekluisterd. Schrijver George Martin heeft dat bewust gedaan. Hij wilde alles behalve voorspelbaar zijn. Nou, dat is gelukt.
Onverwachte karakterontwikkeling
Ik heb GOT pas laat gezien, omdat ik dacht dat ik het niets zou vinden. Het zou o.m. te oppervlakkig zijn, dacht ik. Gelukkig ontdekte ik dat het verhaal wel degelijk ergens om draait. De centrale vraag die erachter schuilt is: kan een mens ooit wel goed en gewetensvol omgaan met macht? Is dat mogelijk? Of kan het niet anders dan fout gaan? Verder zitten er karakters in die toch wat gecompliceerder zijn dan ze aanvankelijk lijken. Veruit de leukste vind ik Jaime Lannister, briljant gespeeld door de Deense acteur Nikolaj Coster-Waldau. Na aflevering 1 haat je hem, in de laatste serie ben je verliefd. Dat is echt knap gedaan! Hoe kan dat?
LET OP: SPOILERALERT!
Verachte oogappel
Jaime is de zoon en oogappel van Tywin Lannister, het hoofd van het rijkste en machtigste huis van de zeven koninkrijken. Hij staat bekend om zijn beauty en is één van de beste zwaardvechters. Jaime is een ridder en maakt deel uit van de Kingsguarde, een kring vertrouwelingen die de koning moet beschermen. Alleen heeft deze ridder een groot probleem: hij is verliefd op …. zijn tweelingzus Cersei, met wie hij ook een liefdesrelatie onderhoudt. Natuurlijk is dit aanvankelijk een groot geheim, maar ja, zoals hij het zelf zegt: ‘We don’t get to choose who we love’. Daarnaast is Jaime ook bekend als ’the Kingslayer’. In zijn jonge jaren heeft hij de gekke koning Targaryen niet beschermd, maar vermoord. Als ridder heeft hij zich dus niet aan zijn belofte gehouden, en daarom wordt hij veracht door velen. Nou, geen lekker karakter, zul je denken. Maar gaandeweg leren we Jaime iets
beter kennen….
Identiteit op de schop
Jaime verandert als hij met een groot verlies te maken krijgt. Als hij een grote mond opzet tijdens een gevangenschap wordt zijn rechterhand afgehakt. Dat is ook nog eens zijn ‘zwaardhand’. Hij raakt zichzelf kwijt, want als hij niet meer de grote strijder is, wie is hij dan wel? Hij krijgt hulp van Brienne of Tarth, de oprechte riddervrouw die beloofd heeft hem naar huis terug te brengen in ruil voor een paar andere gevangenen. Zij geeft hem de schop onder de kont die hij nodig heeft. Aanvankelijk is het bij dit stel haat-op-het-eerste-gezicht, maar omdat ze samen reizen, van alles meemaken en voor elkaar moeten opkomen, slaat dat langzaam om.
Van verrader naar held
Jaime vertelt haar voor het eerst in zijn leven wat er werkelijk gebeurd is toen hij de gekke koning neerstak. Hij deed het om het volk te redden, omdat de vorst de hele stad plat wilde branden. Jaime blijkt geen verrader, maar zowaar een held. Er groeit wederzijds vertrouwen en respect, maar het gaat verder. Ondanks dat ze in verschillende kampen zitten, herkennen ze elkaar als zielsverwant. Maar Jaime is een man met bagage. Zal hij ooit kunnen loskomen van de giftige relatie met zijn zus? Het antwoord wordt gegeven in de laatste serie van GOT.
Beeldschone interactie
De ontwikkeling van de onverwachte, stille en eigenlijk onmogelijke liefde is zo subtiel, dat je bijna niet door hebt dat die plaatsvindt. Toch kun je er uiteindelijk niet omheen. Het acteerwerk van Nikolaj Coster-Waldau en Gwendoline Christie, die zelfs met de spiertjes onder hun ogen emoties kunnen uitdrukken, is fenomenaal. Dat vond ook schrijver Martin. ‘Zij verdienen beiden een Emmy daarvoor‘, was hij van mening. Hoewel zij die niet kregen, heeft GOT wel degelijk veel prijzen in de wacht gesleept, ook voor de geweldige muziek van Ramin Djawadi bijvoorbeeld.
Wil je GOT toch (nog eens) gaan kijken? Dat kan via Ziggo Movies en Series (X)L of gewoon ouderwets via dvd’s.
Foto’s zijn van HBO.